Jávori Ildikó rovata

  • 0

az új tanévbe “belerázós” foglalkozásaink mától kezdődtek

Elkezdődtek a másfél hétig tartó délutáni foglalkozásaink. Segítünk felvenni a “ritmust” az olvasás-helyesírás-számolás terén, de nagyon sok koncentrációs gyakorlatuk is lesz  a gyermekeknek, mert figyelni majd minden  órán kell.


  • 0

Jávori Ildikó rovata – “vonalas” megoldásaink az iskolában

Nagy hatással volt rám akkor,  és máig is komolyan befolyásolja a  szakmai  gondolkodásomat  az, hogy többször is voltam tanulmány úton Angliában.  Most az jutott eszembe erről,  hogy az írástanításnál nem várják el az 5-7 évesektől, hogy összekapcsolják a betűket és folyóírással írjanak. Egyszerűen csak a nyomtatott betűket kell egymás mellé rajzolgatniuk-, írniuk a Kisdiákoknak.  De most kapaszkodjatok!  Sima, vonalak nélküli papírlapot kapnak ehhez  az angol gyermekek. Nem is értettem akkor, hogy lesz ebből zsinórírás és főleg mikorra. Rákérdeztem. Elmagyarázták nekem, hogy nem a “mikor” a legfontosabb, hanem maga a gyermek és a pozitív élmény: “jééé, én már képes vagyok “betű-nyomot” hagyni a papíron a ceruzámmal és Anya majd el tudja olvasni” . Nem baj, ha kesze-kusza, – ha nem pont egyforma nagyok, – ha nem  tökéletesen egymás mellett vannak….így az angol gyermekeknek  először  a sikerélményük, örömük és a  büszkeség érzésük van meg az írástanulásban, csak később lesz meg az esztétikai igényük. Ellentétben azzal, hogy nálunk rögtön 3 vonalas sorrendszerbe szorítjuk a 6 éveseket, elvárjuk Tőlük, hogy lézerpontosan vonaltól-vonalig húzzák az egyébként egész rövidke vonalakat, és a kezükkel a sorozatos, megállás nélküli írásmozgást  is megcsináljanak. Hát, ezen a téren  szeptembertől sem lesz változás. Gyógypedagógusként némileg szomorú vagyok. De….!  Egy mentő hírem azért mégis van, mert   felfedeztem egy olyan elsős füzetet, amiben a vonalak színesek, így az írni tanuló Kicsik könnyebben “felfedezik a rendet” a szemükkel. Ráadásul fiús- és lányos borítóval is kapható, az ára csak 40-50Ft.  Igaz, eddig még csak a Pepko üzletlánc boltjaiban láttam ilyet. Mi már tavaly is csak ilyet használtunk az Eleven Team-ben. Szerették nagyon a 6-7 éveseink.


  • 0

Már csak 1 nap!

Sulira fel!  – foglalkozásaink 1 nap múlva, hétfőn  ekezdődnek!

aug.21.-31. / minden délután   ( Eleven Team, 1021 Bp. Hűvösvölgyi út 32-34.)

Gyertek!  Lentner Nóri gyógypedagógussal együtt várjuk a már előjegyzett Gyermekeket. / Jávori Ildikó


  • 0

Jávori Ildikó rovata – Balkezesek a sor végén

Hányszor láttam már balkezes elsős gyermeket, akinek  folyamatosan emelgetnie kellett a kezét írás közben, hogy egyáltalán lássa mit írt elő a sor elejére a Tanító. Hányszor írtam már át ezeket a betűket Nekik a sor végére, így a bal kézzel író kisdiákjaim végre egyszer sem kellett felemeljék  az “írós”  kezüket, hogy lássák mit is kell másolniuka  füzetükben. ….mert ennyire egyszerű a megoldás, hogy a balkezes gyermekeknek kényelmessé  tegyük az írástanulást.  A ceruzát fogó bal kezüket ráteszik a sor elejére, pont ott, ahol a forma elő van írva, így örökké emelgetni fogja majd, ami hátráltatja Őt az írásban, lassítja a tempóját, mert Ők a sor végét látják. A jobb kezeseknél ez pont ellenkezőleg van, és a hazai gyakorlat a jobbkezesekre állt be. Pedig 10 gyermekből 2-3 diákunk balkezes. Úgy tudsz sokat segíteni a balkezes gyermekednek, ha a füzeteiben a sorok végére írod a másolásra szánt betűelemeket, vagy betűket, vagy szavakat. Nem kell ezt sokáig megtenni, elég hamar túljutnak a suliban a sorozat-írásokon.

Mikor én átírtam Nekik a sorok végére a formákat, akkor nagyon lelkesekké váltak a balkezes elsőseim. Igazán semmiség volt nekem, de nagy segítség volt Nekik. Tedd Te is ezt otthon! Persze, arra is ügyelj, hogy csakis annyit gyakoroltass Vele és csak azt, amit a Tanító előírt. Az írástanítást bízd a Pedagógusra!

Még egy nagyon fontos dolog: a balkezesség nem betegség, hanem egy adottság.


  • 0

Már csak 2 nap!

Sulira fel!  – foglalkozásaink 2 nap múlva ekezdődnek! ( 1021 Bp. Hűvösvölgyi út 32-34.)

aug.21.-31. / minden délután


  • 0

Ilyen ….közel a célhoz!

Már nagyon közel vagyunk a célunkhoz! ….  az Eleven Team tréningközpontunk új helye a pesti oldalon meglesz a tanév kezdésre. Budán töretlenül tartjuk a foglalkozásokat és a vizsgálatokat. Eközben izgatottan várjuk a költözést Pesten.


  • 0

Már csak 4 nap!

Sulira fel!  – foglalkozásaink 4 nap múlva elstartolnak!

aug.21.-31. / minden délután

 


  • 0

Jávori Ildikó rovata – iskolatáska káosz faktor

Senki sem izgul annyira az iskola megkezdése előtti hetekben, mint az első osztályos gyermekek anyukái.   Én is visszagondoltam arra, amikor a  kisfiam,Bence  elsőbe ment. Mit mondjak, ez a készülődési “láz” engem is elkapott akkor. Most megosztanám Veletek, nekünk milyen praktikák váltak be.

CERUZÁK:   a legtöbb elsős jó erősen rányomva írkál még sokáig, ezért a puha ceruzák ( B,2B) nem szerencsés választás, elmaszatolódik, nehéz  vele szépen írni. Jobb  a keményebb ceruza ( HB, H ) és ha lehet, akkor legyen háromoldalú.  Szerezz be 2-3db ceruzafogót is, mert segít, hogy megszokja a helyes ceruzafogást. Már nem csak műanyagból, hanem gumiból vagy szilikonból is lehet kapni.

TOLLTARTÓ:  a legjobb az emeletes, de nem a kihajtható, csak a kinyitható-“lapozható”.  Ha kihajthatók a szintjei, akkor végig éri az egész padot, túl hosszú, túl sok, egyszerre látja az összes cerkát és eltereli a figyelmét, lemarad az órán a gyermeked. Csak hátráltató tényező, ha az összes-, mind a 124db :)))) ceruzáját egyszerre bogarászhatja.  Nem is vettünk Bencének kihajtható tolltartót, éppen ezért. Mi csoportosítva pakoltuk bele a “lapozgatható”  emeletekbe: a cerkákat, a színeseket, a filceket, a grafitokat  és egyéb eszközöket.

TANKÖNYVEK BECSOMAGOLÁSA: hol vannak már a tintakék papír borítók? Rég lejárt a korszakuk. Az öntapadós borítókkal könnyen és jól lehet bánni, ráadásul az egész tanévet kibírják ezzel a tankönyvek.  A hátoldala négyzetrácsos, nem kell kiméricskélned, csak vágnod, és lehúzva ragasztanod. Van belőle átlátszó de sima és mintás is. Ne a mintásat vedd meg!  Nehezebben fogja felismerni a munkafüzeteit.   De elárulok még valamit: nem fog jól járni első gyermeked, ha rajzfilm figurás cimkét vesztek a tankönyveire. Legyen minél feltűnőbb színű és főleg egyszínű. Lehet kapni klassz neonszínűket, na azt könnyű kikeresni a halom könyv közül. Sokszor lesz beszedve a tanári asztalra a füzete, tankönyve, ha ki kell keresnie, márpedig ki kell, és akkor a neonszínű címkéről mindig gyorsan megtalálja az övét, így könnyen végez majd a pakolással.

Hát, nosztalgiával gondolok arra vissza, amikor Bence elsőbe ment. Most 3.-os lesz, már 2 éve nagyon beváltak  Neki ezek a praktikák, és megkönnyítik Neki az iskolát. Ha eszembe jut még valami “okosság” a múltból, akkor írok Nektek.

Ildikó


  • 0

Sulira fel! – Vizuális vagy verbális a tanulástechnikája a gyermekednek?

Már csak 5 nap aug.21.-ig!   Segítünk ezekkel a foglalkozásainkkal ráhangolódni a sulikezdésre  a hosszú nyári szünet után. Ismét lendületbe hozzuk a tudatos koncentrálást a gyermekeknél, gyakoroljuk velük a helyesírást, olvasást, szövegértést, számolást. De azt is kiderítjük, hogy a Te gyermeked milyen tanulástechnikával a leghatékonyabb az iskolában.  Foglalkozások indulnak: 16.00./17.00.

Az első osztályosoknak 15.00.-tól iskolaelőkészítő foglalkozást tartunk.

Jöhet gyermeked minden nap, vagy csak néhány nap…..ezek a foglalkozások hasznosak lesznek a számára.

jelentkezés: info@eleventeam.hu


  • 0

Jávori Ildikó rovata – Nálunk évente 38X van farsang.

Nekünk, édesanyáknak a tanulás terén sokszor pont olyanokra kell rávennünk a gyermekeinket, amikhez nincs kedvük, vagy túl nehéz kiszámolniuk-megírniuk-elolvasniuk, vagy nem pont akkor akar túlesni rajta, vagyis halogatós a téma részéről.  Tapasztalatból tudom, hogy a noszogatásokat mindketten hamar megúnjuk és kész a rossz hangulat itthon. A megfélemlítés vagy bezsarolgatás haragot szül kettőnk között, aminek a “kisimításán” sokat kell dolgoznunk  még aznap. Az én 3.osztályos kisfiamnál az írásgyakorlás  a halogatós téma. A jutalom már elég jól járható “út”, persze ehhez tudnom kell, mi az én Kisfiam szeretet-nyelve, vagyis mi az a jutalom, ami lendületbe is hozza Őt. Aztán az elmúlt 2 év tapasztalata az, hogy sokszor tudom a humort -viccelődést  is jól használni ilyenkor, és így,  még anyai szívem is vidul  közben. Ezért évről évre elteszem a legjobb-legbulisabb farsangi kellékeket. Biztos Te is ismersz ilyeneket: a villogó ördögszarvat, az óriás napszemcsit, a viking sapit, és a nélkülözhetetlen bohóc orrot. Valljuk be, mi felnőttek sem érzünk mindig egyformán kedvet a feladatainkhoz. Ezzel így vannak a gyermekeink is. Viszont az már a mi szülői felelősségünk, hogy az otthoni tanulás ne fulladjon haragba, sértődésbe és családi “viharba”.


További tartalmak