Így előzd meg a szilveszteri balhét

  • 0

Így előzd meg a szilveszteri balhét

Category:Jávori Ildikó rovata

Eltelt a Karácsony és gyermekeinkkel együtt sok izgalmas, zsúfolt napon vagyunk túl. A pozitív stressz is fárasztó.

Mi szülők  –  valljuk be –  gyermekeink örömteli pillanataiért sokat fáradoztunk, nekünk sokkal kevésbé voltak pihentetők az eltelt napok. Hazacipeltük, csomagoltunk, pakoltunk, főztünk, bevásároltunk, és ha már mindezen túl voltunk, akkor játszottunk a gyermekeinkkel, és hoztuk-vittük Őket.

Bár nem biztos, hogy van jele, de gyermekeink is elfáradhattak mostanra a sok-sok élménytől, még ha azok pozitívak is voltak…így nem ritka a rejtett kimerültség sem náluk. (türelmetlenek, kapkodnak, nyűgösek, kedvetlenek)

Ahhoz, hogy a Szilveszter és az év első napja, amit együtt tölt a család , még mindig jól kibírható legyen a legkevesebb konfliktussal, ehhez érdemes előre, egy jól tervezett  időzítést átgondolni és ezt előre megbeszélni gyermekeinkkel. Ez esetben a spontaneitás, már konfliktus kockázatokat rejt.

  • az 5-9 évessel azt beszéld meg mikor és mennyi időre kell egyedül elfoglalnia magát a szobájában, mert Te pihenni fogsz egy másik szobában, esetleg adj ötleteket Neki, hogy mivel töltse el ezt az önálló időt
  • a 9-15 évessel viszont azt egyeztesd, mikor akarsz Vele közös időtöltést, amikor ki kell jönnie a szobájából, ki kell lépnie  az online térből, nincs telefon és „kütyü”. Érdemes abban is megegyeznetek, mit fogtok közösen csinálni.
  • harcos kisebb tesók esetében vagy külön helyiségben szervezd meg a játékukat, de akár 1-2 székkel szoba beosztásról is rendelkezhetsz. Rajzos szabályok a viselkedésről megelőzőek  lehetnek.
  • Ha elmegy a kamaszod szilveszterezni, akkor legyen nála okosóra és telefon is, ha bármelyik felmondja a szolgálatot, Ő akkor is elérhető maradjon a Te számodra, különben csupa aggodalom lesz a Te Szilvesztered. Tudd meg előre a bulihely telefonszámát vagy a vendéglátó szülők számát, előtte hívd is fel Őket!

Az év utolsó ünnepére kívánok örömteli és élménydús programokat  minden családnak!


Leave a Reply