Jávori Ildikó rovata -Bunkó volt, bosszút állok

  • 0

Jávori Ildikó rovata -Bunkó volt, bosszút állok

Category:Jávori Ildikó rovata

” Azt mondták mind a ketten, hogy nem játszhatok velük.  Én velük akartam játszani. Jól bosszút álltam rajtuk, megdobáltam őket homokkal. Kiabáltunk, a tanár odajött. ” – ma meséli  egy 2.osztályos Kisfickó , aki száját “csípőre téve”, szemöldökét összevonva, homlokát ráncolva, szapora légzéssel ül mellettem. Mikor ezt felidézi, akkor is stresszhelyzetet él meg, dühös. Ó, jajj! Ez még csak a 2.iskolai nap!- futott át rajtam a gondolat.

Hát belevágtunk abba, hogy feltárjam előtte, mekkora csapda helyzetben is van, ha az érzéseit nem uralja, ha  a bosszút látja csak lehetőségként. De azt is fel kell ismertessem Vele, hogy mi is a valódi célja a többieknek: talán pont ez! Dühödté tenni , támadásra provokálni, mert ez elég jó balhé a szünetben, vagy ép a többiek  is bosszút állnak valami tavalyi sérelmekért. Fontos rávezetnem Őt, hogy az Élet nem “igen’-ekből áll, kaphat “nem” válaszokat is, ezt sokszor el kell fogadnia. Vagyis meg kell Őt tanítanom frusztrációt elviselni, vagy csökkenteni.

Rajzolni kezdtem – kezdetben csak én, ezzel magyaráztam el Neki a kialakult helyzet csapdáit – de nem kellett sokáig várnom, hogy belelendüljön és komoly magyarázó részletekkel egészítse ki a közös művünket. Mivel irtó okos, jó logikájú Kisfickó , ezért gyorsan felismerte, hogy ha haraggal reagál és visszavág, akkor  pont kiszolgálja a többiek célját. Mi több, arra is könnyen rávezethető volt, hogy hogyan,  nem fog a többiek célja beteljesülni, hogyan kell Neki máskép reagálnia ehhez: ha nyugodt marad, ha elfogadja a “nem”-et és jószándékkal válik el a Fiúktól, akkor máris “kifogta a szelet” a többiek vitorlájából.  Ez az új, jó megoldás is a  lapunkra került, és alakultak a vonalak…és a színeknek is jelentősége lett a rajzunkon. (megjegyzem, ezt a közös munkát én magam is nagyon élveztem:)))

Hozzásegítettem Őt ahhoz, hogy életében először “leesett a tantusz” számára és a végén így összegeztük együtt:

  • a “nem” lehet, majd holnap “igen”, mivel csak a változás örök
  • az érzelmei   benne vannak, Ő tudja uralni, csökkenteni vagy fokozni azokat, ez önfegyelem kérdése
  • a negatív érzelmek is az Övék,   Neki kell felelősséget vállalni azokért
  • a negatív érzelmeket ki tudja cserélni pozitívakra, ez döntés kérdés, képes erre
  • legvégül pedig: próbálkozzon bátran az  újfajta megoldással, de ne legyen elégedetlen, ha csak kicsit fog sikerülni,  legyen türelmes önmagával szemben.

Leave a Reply