Jávori Ildikó rovata – iskolatáska káosz faktor

  • 0

Jávori Ildikó rovata – iskolatáska káosz faktor

Category:Uncategorized

Senki sem izgul annyira az iskola megkezdése előtti hetekben, mint az első osztályos gyermekek anyukái.   Én is visszagondoltam arra, amikor a  kisfiam,Bence  elsőbe ment. Mit mondjak, ez a készülődési “láz” engem is elkapott akkor. Most megosztanám Veletek, nekünk milyen praktikák váltak be.

CERUZÁK:   a legtöbb elsős jó erősen rányomva írkál még sokáig, ezért a puha ceruzák ( B,2B) nem szerencsés választás, elmaszatolódik, nehéz  vele szépen írni. Jobb  a keményebb ceruza ( HB, H ) és ha lehet, akkor legyen háromoldalú.  Szerezz be 2-3db ceruzafogót is, mert segít, hogy megszokja a helyes ceruzafogást. Már nem csak műanyagból, hanem gumiból vagy szilikonból is lehet kapni.

TOLLTARTÓ:  a legjobb az emeletes, de nem a kihajtható, csak a kinyitható-“lapozható”.  Ha kihajthatók a szintjei, akkor végig éri az egész padot, túl hosszú, túl sok, egyszerre látja az összes cerkát és eltereli a figyelmét, lemarad az órán a gyermeked. Csak hátráltató tényező, ha az összes-, mind a 124db :)))) ceruzáját egyszerre bogarászhatja.  Nem is vettünk Bencének kihajtható tolltartót, éppen ezért. Mi csoportosítva pakoltuk bele a “lapozgatható”  emeletekbe: a cerkákat, a színeseket, a filceket, a grafitokat  és egyéb eszközöket.

TANKÖNYVEK BECSOMAGOLÁSA: hol vannak már a tintakék papír borítók? Rég lejárt a korszakuk. Az öntapadós borítókkal könnyen és jól lehet bánni, ráadásul az egész tanévet kibírják ezzel a tankönyvek.  A hátoldala négyzetrácsos, nem kell kiméricskélned, csak vágnod, és lehúzva ragasztanod. Van belőle átlátszó de sima és mintás is. Ne a mintásat vedd meg!  Nehezebben fogja felismerni a munkafüzeteit.   De elárulok még valamit: nem fog jól járni első gyermeked, ha rajzfilm figurás cimkét vesztek a tankönyveire. Legyen minél feltűnőbb színű és főleg egyszínű. Lehet kapni klassz neonszínűket, na azt könnyű kikeresni a halom könyv közül. Sokszor lesz beszedve a tanári asztalra a füzete, tankönyve, ha ki kell keresnie, márpedig ki kell, és akkor a neonszínű címkéről mindig gyorsan megtalálja az övét, így könnyen végez majd a pakolással.

Hát, nosztalgiával gondolok arra vissza, amikor Bence elsőbe ment. Most 3.-os lesz, már 2 éve nagyon beváltak  Neki ezek a praktikák, és megkönnyítik Neki az iskolát. Ha eszembe jut még valami “okosság” a múltból, akkor írok Nektek.

Ildikó


Leave a Reply